You sail. You learn

Informatie van de website van school at sea. Meer informatie vindt u op: www.schoolatsea.com

Zeil zonder een les te missen van je normale VWO-4 schoolprogramma een half jaar op een Tall Ship over de Atlantische Oceaan naar de Caraiben en terug. Ga op expeditie langs nieuwe kusten, maak kennis met andere culturen en ontwikkel je persoonlijke skills. Welkom bij School at Sea.

Pedagogische achtergrond

Resultaten

School at Sea plaatst leren in een grotere context. School at Sea weet namelijk dat je niet alleen leert van theorie, maar juist ook door te ervaren. Door zelf te onderzoeken wat je leuk vind, waar je goed in bent. Door zelf je pad te bepalen. Dat noemen ze bij APS ‘natuurlijk leren’.

Bij Sail Training International weten ze uit ervaring wat de effecten zijn van het zeilen op zee. Zij organiseren ieder jaar de Tall Ships Race, waarbij de schepen die meedoen bemand zijn met jongeren uit de hele wereld. Dit doen ze al sinds 1956. In 2007 heeft STI onderzoek gedaan naar de effecten van deze trainingsreizen op zee. Het doel was om hun ervaring wetenschappelijk te staven. En dat is gelukt.

De wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh hebben onderzoek gedaan onder 300 jongeren op 34 reizen, met 17 schepen uit 13 verschillende landen. Zij concluderen dat deze jongeren een duurzame verbetering tonen in sociale zekerheid en samenwerkingsvaardigheden. De meest effectieve reizen zijn die, die een goed gedefinieerd en doelmatig activiteitenprogramma aanbieden. Je kunt het hele onderzoek hier downloaden (in het Engels).

In een aantal landen hebben ze daarom al een programma dat school met zeezeilen combineert. Wij werken samen met Duitsland (KUSprojekt) en Zweden (Ockerogymnasieskola). Van deze programma’s is bekend dat de invloed op de schoolcijfers positief is. Maar vooral de invloed op persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en mondiaal burgerschap is groot. Je kunt de reactie van een van de ouders van een leerling van het KUSprojekt hier lezen (in het Nederlands).

 

Onderzoek en ontwikkeling

School at Sea werkt samen met het KUSprojekt en de Ockerogymnasieskola om onze programma’s te vergelijken en te optimaliseren. In dit kader biedt School at Sea een promovendus de mogelijkheid empirisch onderzoek te doen naar de effecten van School at Sea. Dit onderzoek kan voortborduren op de resultaten van verschillende andere onderzoeken en zal gekoppeld worden aan onderzoek naar andere buitenschoolse leerprogramma’s.

Michiel Westenberg is professor in de ontwikkelings- en onderzoekspsychologie aan de Universiteit van Leiden en lid van de adviesraad van School at Sea. Wij werken bij School at Sea met de didactische modellen die hij heeft ontwikkeld. En met de hulp van APS zetten we deze modellen in om jouw leerervaring te optimaliseren. Zodat jij als je terugkomt van je reis zoveel mogelijk hebt geleerd